ZŠ Mládí

Co se v Mládí naučíš...

Zajímavosti o stravování

Zajímají Vás bližší podrobnosti k přípravě pokrmů? Chcete vědět, na čem nám záleží? 

Projekt BIO školy

Naše škola se již před mnoha lety jako první na Praze 13 zapojila do projektu BIO školy.

Škola plná zdraví

Ve spolupráci s firmou Bonduelle se účastníme projektu Škola plná zdraví, kde nabízíme strávníkům nové úpravy zeleniny a luštěnin.

Pickles

Nákupem kvašené zeleniny Pickles zajišťujeme prostřednictvím nadačního fondu Sidus dlouhodobou podporu nemocných osob, které jsou jmenovitě uvedeny na stránkách nadačního fondu, a zároveň poskytujeme strávníkům zajímavou alternativu zeleniny.

Proč Pickles?

  • Je bez konzervantů, chemie a sterilizace.
  • Obsahuje vyšší množství vitamínu C než  čerstvá zelenina, a to díky mléčnému kvašení.
  • Obsahuje vitamín B12, jenž podporuje správnou funkci nervové soustavy.
  • Obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, fluor, hořčík a také důležité enzymy.
  • Obsahem všech těchto látek aktivně podporuje imunitní systém, který tak snadněji bojuje s viry a bakteriemi.
  • Chutná kysele, ale v těle se chová jako zásaditý záchranář, který podporuje činnost střev a pomáhá vylučovat toxické látky z těla.
  • Svou zásaditostí je výbornou prevencí proti onkologickým chorobám.
  • Pomáhá proti alergiím, únavě a smutku.
  • Upravuje pH krve, slin a moči, dále snižuje vysoký tlak a naopak zvyšuje tlak nízký.

Odběr živočišných produktů

Vejce kupujeme z chovu na podestýlce, neboť nesouhlasíme s klecovým chovem slepic.

Od drobného zemědělce kupujeme mléko, které není homogenizováno.

Umožňujeme dětem ochutnat při obědě i rostlinná mléka – pohankové, sójové a ovesné.

Přirozeně bezlepková strava

Pro strávníky s mírnějšími projevy celiakie je připravováno dle aktuálních možností i jídlo „přirozeně bezlepkové“. Jedná se o jídlo, při jehož přípravě nejsou použity suroviny s lepkem. Toto jídlo není možné označit jako bezlepkovou dietu, jelikož v něm může být stopové množství lepku, které se do něj dostane běžným provozem školní jídelny.

Příprava tohoto jídla nesplňuje podmínky dietního stravování (provozní nebo časové oddělení od běžných jídel, spolupráce s výživovým terapeutem, vlastní náčiní a přístroje pro přípravu pokrmů, dietní suroviny, a také vyšší cena stravného a seznamy nemocných strávníků s vyjádřením lékaře). V jídelníčku je toto přirozeně bezlepkové jídlo označeno písmeny PB. 

Zpracování odpadů

Stejně jako na celé škole, i v jídelně třídíme odpady – plasty, sklo, papír.

Máme Lapol (lapač tuků), který je v pravidelných intervalech vyvážen.

Vzorky odpadní vody jsou kontrolovány certifikovanou laboratoří a do kanalizace se tak nedostávají zbytky tuků a potravin, které by podporovaly výskyt hlodavců.

Potravinové zbytky jsou vyváženy do kompostárny.

Slavnostní obědy

V rámci loučení s žáky 9. ročníku organizuje školní jídelna slavnostní oběd s panem ředitelem a třídními učiteli. Pro žáky je připravena prostřená tabule a tříchodové menu.

Powered by Froala Editor

Blížící se akce
  • 30.11.2020 On-line beseda s rodiči žáků 5. a 7. tříd - víceletá gymnázia
  • 30.11.2020 Prezenční výuka tříd 1. stupně a 9. ročníku
  • 30.11.2020 Rotační prezenční výuka pro 6. až 8. ročník
  • 22.12.2020 Poslední den výuky v roce 2020
  • 04.01.2021 Zahájení vyučování v roce 2021
  • 11.01.2021 Informační schůzka s rodiči žáků 9. tříd - přihlášky na SŠ
  • 28.01.2021 Vysvědčení za 1. pololetí
  • 29.01.2021 Pololetní prázdniny
  • » zobrazit celý kalendář
Jídelna
Objednávka stravy na http://www.strava.cz.
Číslo zařízení: 0698.