Zajímavosti o stravování
Zajímají Vás bližší podrobnosti k přípravě pokrmů? Chcete vědět, na čem nám záleží?
Projekt BIO školy
Naše škola se již před mnoha lety jako první na Praze 13 zapojila do projektu BIO školy.
Škola plná zdraví
Ve spolupráci s firmou Bonduelle se účastníme projektu Škola plná zdraví, kde nabízíme strávníkům nové úpravy zeleniny a luštěnin.
Pickles
Nákupem kvašené zeleniny Pickles zajišťujeme prostřednictvím nadačního fondu Sidus dlouhodobou podporu nemocných osob, které jsou jmenovitě uvedeny na stránkách nadačního fondu, a zároveň poskytujeme strávníkům zajímavou alternativu zeleniny.
Proč Pickles?
- Je bez konzervantů, chemie a sterilizace.
- Obsahuje vyšší množství vitamínu C než čerstvá zelenina, a to díky mléčnému kvašení.
- Obsahuje vitamín B12, jenž podporuje správnou funkci nervové soustavy.
- Obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, fluor, hořčík a také důležité enzymy.
- Obsahem všech těchto látek aktivně podporuje imunitní systém, který tak snadněji bojuje s viry a bakteriemi.
- Chutná kysele, ale v těle se chová jako zásaditý záchranář, který podporuje činnost střev a pomáhá vylučovat toxické látky z těla.
- Svou zásaditostí je výbornou prevencí proti onkologickým chorobám.
- Pomáhá proti alergiím, únavě a smutku.
- Upravuje pH krve, slin a moči, dále snižuje vysoký tlak a naopak zvyšuje tlak nízký.
Odběr živočišných produktů
Vejce kupujeme z chovu na podestýlce, neboť nesouhlasíme s klecovým chovem slepic.
Od drobného zemědělce kupujeme mléko, které není homogenizováno.
Umožňujeme dětem ochutnat při obědě i rostlinná mléka – pohankové, sójové a ovesné.
Přirozeně bezlepková strava
Pro strávníky s mírnějšími projevy celiakie je připravováno dle aktuálních možností i jídlo „přirozeně bezlepkové“. Jedná se o jídlo, při jehož přípravě nejsou použity suroviny s lepkem. Toto jídlo není možné označit jako bezlepkovou dietu, jelikož v něm může být stopové množství lepku, které se do něj dostane běžným provozem školní jídelny.
Příprava tohoto jídla nesplňuje podmínky dietního stravování (provozní nebo časové oddělení od běžných jídel, spolupráce s výživovým terapeutem, vlastní náčiní a přístroje pro přípravu pokrmů, dietní suroviny, a také vyšší cena stravného a seznamy nemocných strávníků s vyjádřením lékaře). V jídelníčku je toto přirozeně bezlepkové jídlo označeno písmeny PB.
Zpracování odpadů
Stejně jako na celé škole, i v jídelně třídíme odpady – plasty, sklo, papír.
Máme Lapol (lapač tuků), který je v pravidelných intervalech vyvážen.
Vzorky odpadní vody jsou kontrolovány certifikovanou laboratoří a do kanalizace se tak nedostávají zbytky tuků a potravin, které by podporovaly výskyt hlodavců.
Potravinové zbytky jsou vyváženy do kompostárny.
Slavnostní obědy
V rámci loučení s žáky 9. ročníku organizuje školní jídelna slavnostní oběd s panem ředitelem a třídními učiteli. Pro žáky je připravena prostřená tabule a tříchodové menu.
Powered by Froala Editor
- 10.12.2024 VÁNOČNÍ JARMARK
- 23.12.2024 - 03.01.2025 Vánoční prázdniny
- 14.01.2025 - 14.01.2025 Informační schůzka s rodiči žáků 9. tříd - přihlášky na střední školy
- 30.01.2025 - 30.01.2025 Vydávání vysvědčení (výpisu) za 1. pololetí šk. roku 2024/2025
- 31.01.2025 - 31.01.2025 Jednodenní pololetní prázdniny
- 10.02.2025 - 16.02.2025 Jarní prázdniny pro Prahu 5
- 27.02.2025 - 27.02.2025 Den otevřených dveří
- 13.03.2025 - 13.03.2025 Cambridgeské zkoušky YLE pro mladší žáky
- » zobrazit celý kalendář
Číslo zařízení: 0698.